sunnuntai 9. helmikuuta 2014

Onko Iisalmen Prisman katossa hirveä viisimetrinen pornokuva?

   Todennäköisesti ei ole, mutta voisi olla ja luultavasti menisi aika pitkään ennen kuin kukaan sitä huomaisi. Sitä vaan tässä yritän esimerkillä valaista (liittyen edelliseen kirjoitukseen.), että huomiomme ei kiiinnity tasaisesti kaikkeen näkemäämme, vaan katsettamme johtavat kiinnostuksenaiheemme ja ammatillinen yms. suuuntautuneisuus. Rakennusalan ihmistä saattaisi kiinnostaa katon tukirakenteet tai ilmastointilaitteiden sijoittelu. Joka tapauksessa on jotain hyvin mystistä, miten noin valtava ja lukuisien iisalmelaisten päivittäin näkemä kohde on käytännössä näkymätön. Yritin päivä pari sitten miettiä, millainen lattia siellä on. En muistanut sitäkään. Aika monen tavaran sijainnin hyllissä muistan. Luulen etten ole ainoa. Tällä on maalaustaiteeseen liityviä seurauksia.
  Ensinnäkin tarkoitukseni oli alleviivata sitä, että maalauksen pääkohteisiin kannattaa sijoittaa malauksen kirkkaimmat värit sekä huippukontrastit (vrt. värikkäät tuotepakkaukset, mainoskyltit yms.). Muu saa olla selvästi haaleampaa, että ero on riittävä ( Prisman katto ja lattiat ovat epämääräisen valkeahkoja).
 Toiseksi, koska  katseemme on luonteeltaan urautuvaa,  on maalarin kannalta terveellistä asettaa teoksensa sillointällöin alttiiksi ulkopuoliselle kritiikille (tämä pätee kyllä kaikkeen muuhunkin). Ihan maallikonkin näkemyksistäkin voi olla hyötyä. Paha mielihän siitä luultavasti tulee, mutta edut ylittävät haitat. On myös huomattava, että maalaustaidettamme jäytää piirien pienuus ja samanhenkisyys. Usein maalarilla on myös nolo taipumus selittää katselijalle etukäteen, miten syvähenkisiä ajatuksia teos sisältää ja mitä siitä tulisi ajatella. Ammattitasolla tähän johtaa ulkopuoliset vaatimukset. Jos teillä, rakkaat lukijat, on aikaa ja kärsivällisyyttä, lukekaapa muutaman taidenäyttelyn lehdistötiedote. Netistä löytyy monta. Pääasiassa hirveää sontaa, mutta eipä nuo häävejä ole omatkaan.
  Tulee sellainen tunne, että kirjoitan taas ihan itsestään selvistä ja loppuunkalutuista asioista. Asioiden luonto vaan nyt on sellainen. Ei ole mitään uutta auringon alla. Liukas sää yllätti autoilijat. Ei olisi kannattanut aloittaa tupakinpolttoa. Huuma ei kestänytkään. Ylpeys käy lankeemuksen edellä.
   Jahka ryhdyn myymään huumeita, nostan koko lastin taljalla Prisman kattoon. Siellä säilyvät ja on helppo ottaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti